• c/Clot 21-23, baixos. 08018, Barcelona
  • +34 635 886 930

Memòria 2018: Amb mirada de dona

El nostre projecte el construïm moltes persones però a la memòria 2018 us l’hem volgut explicar des de la mirada de les dones que hi participem. Van ser dues dones les que van iniciar l’entitat fa més de 20 anys i el 75% de les persones que actualment la formem som dones. El motor de canvi de les famílies que acompanyem també són les dones. Hem recollit 17 mirades de dona que ens construeixen.

Jugar per relacionar-nos

Al net de la Fátima li encanta venir a jugar amb nosaltres, “por eso lo traigo, y porque confío en las voluntarias”. El fill de la Carmen també hi participa i ve “porque quiero que se relacione con otros niños y niñas”.

Les activitats de lleure que hem fet el 2018 són una eina per treballar valors, hàbits i la igualtat de gènere. “Són temes que es tracten a cada moment des de la normalitat i la reflexió”, diu la Dessiré, voluntària al grup del Clot. I la Bea, del grup de Torre Baró, afegeix: “Encara hi ha feina a fer per apoderar les noies però sempre propiciem l’educació, la col·laboració i la responsabilitat”.

 

Aprendre a sumar i a estimar

El fill de la Rosa va començar a venir a l’activitat de suport educatiu quan tenia 6 anys i ara en té 14; i com ell, altres infants i joves. “Mis tías, mis primas, mi madre… todas participamos en la asociación. A mis hijos les sirve; uno está aprendiendo las tablas de multiplicar”, explica la Teresa.

L’objectiu és “motivar els nens i nenes des del punt de vista educatiu però també amb un ensenyament enfocat en les relacions socials, emocionals i igualitàries”, apunta la Judith, que és voluntària.

 

Conectar amb nosaltres mateixes

Una vegada a la setmana, ens hem trobat amb un grup de dones per aprendre a llegir, escriure i gaudir del lleure.

La Lucinda ha començat a venir el 2018: “Me gusta leer y quiero aprender para poder defenderme un poquito más.” “no venimos a jugar, venimos a aprender”, afegeix la Fátima.

Les activitats de lleure són un lloc “d’escolta i empatia” on les habilitats de les dones es fan presents, explica la Priscila, voluntària. Per a la Montse, voluntària a l’alfabetització, “s’ha generat un espai especial on poden deixar fora el seu rol familiar i adonar-se que poden aconseguir coses que mai imaginaven”.

 

Acollir a casa

De manera transversal a totes les activitats, sempre visitem les famílies allà on viuen i durant el 2018 ho hem seguit fent. En aquestes visites, destaquen l’acollida i la mirada de les dones.

“Hace muchísimos años que os conozco y que venís a casa a tomar el café. Me gusta que me visiten, las risas…”, comenta l’Armandina. Per a la Carmen, que també ens obre la porta de casa seva des de fa molts anys, fer el café juntes significa “compartir”.

“Apoderar una dona d’aquest col·lectiu és apoderar una família. Són el motor i el cor del nucli familiar i lluiten de manera incansable. Acompanyar-les és un exercici d’anada i tornada”, reflexiona l’Alejandra, tècnica de l’entitat.

 

Joves amb altres mirades

“Formar part del grup de joves em serveix per evitar tancar-me a casa. Em diverteix i em treu de l’avorriment”, comenta la Jessi, participant al grup.

També l’aprofitem per treballar l’autonomia dels nois i noies. La Gemma, voluntària, recorda el dia en què un dels nois va venir sol en tren i un altre en què tots, nois i noies, es van organitzar per cuinar.

“Permet crear vincles d’amistat”, afegeix la Denisse, voluntària, que destaca com a repte transversal dels propers anys seguir incidint en la igualtat de gènere “per generar canvi social”.

 

Enfortir-nos com a entitat

Durant el 2018, hem comptat amb moltes mans al nostre projecte. L’equip l’hem format 51 voluntaris i voluntàries i 3 persones tècniques; el 75% som dones.

“Som el motor de l’entitat. Acompanyem des del punt de vista educatiu, però també amb amistat, cura i des d’una visió dels drets”, explica la Silvia, voluntària.

Per a la Glòria, que col·labora al suport educatiu, la igualtat de rols és un repte encara present a les famílies que acompanyem i cal treballar-ho amb els infants. “És la clau per experimentar els canvis que la societat necessita, canvis entre els quals trobem la igualtat d’oportunitats per als dos sexes i la problemàtica de l’exclusió social”, conclou la Judith.

 

Mira aquí les xifres més importants de la nostra tasca durant el 2018

Llegeix la nostra memòria d’activitats del 2018!

LEAVE A COMMENT