Quis autem velum iure reprehe nderit. Lorem ipsum dolor sit nulla or narjusto laoreet onse ctetur adipisci.
Aquest any finalment hem tornat a fer els nostres esplais. Quines ganes que en teníem!
Mesos de pandèmia i diferents tipus de confinament ens han fet recordar com ens agrada compartir en grup… i com ho trobàvem a faltar. Per això, estem enfortint els equips de voluntariat i les activitats de lleure que fem i organitzem una campanya per promoure els beneficis de les activitats dirigides a nens i nenes entre 4 i 12 anys.
Nombrosos estudis avalen que l’oci educatiu és vital per a l’èxit escolar, així com per millorar en competències socials i cíviques i en l’esperit emprenedor. L’estudi ‘Competències clau desenvolupades en l’oci educatiu rellevants per a l’èxit escolar i la millora de l’ocupabilitat infantil’ de 2019, elaborat per Txus Morata, professora de la Facultat d’Ensenyament i Treball Social de la Universitat Ramon Llull, ja ens feia veure que les activitats grupals extraescolars ajuden a desenvolupar habilitats en la comunicació de manera constructiva, mostrar tolerància i generar capacitats de negociació o empatia.
A Amics del Quart Món tenim una bona prova de casos que avalen aquests estudis. L’Elisa, ara fa gairebé 20 anys, va participar a l’activitat d’esplai que feien els primers voluntaris de l’associació, i avui dia porta una de les seves filles a l’actual esplai. El seu record ve impregnat de riures i jocs de carrer… i els dies que feia fred: ‘anàvem a les sales de la Parròquia de Sant Pancraç, on també hi havia un pati’.
Quan li preguntem a l’Elisa per què porta avui a la seva filla a l’esplai, ella respon sense dubtar: ‘‘Ajuda a tenir una diversió sana, ella ve contenta de l’activitat. Vull que la meva filla creixi amb alegria i es diverteixi com ho he fet jo’’.
Les activitats de l’esplai han començat fa molt poques setmanes i aquest any giren al voltant de la salut i el menjar saludable.
La Marta Plazas, que és voluntària a l’esplai de Torre Baró i porta cinc anys col.laborant en les activitats de lleure, ens explica que aquesta setmana han jugat a voleibol, ‘’expliquem quant dura un partit, algunes de les normes del joc i juguem una estona”. Un altra voluntària, la Sara, ha portat un coco i l’han tallat per a menjar-ne una mica. “Molts nens i nenes no havien vist mai aquesta fruita i ha estat una molt bona experiència’’.
Les activitats es realitzen cada quinze dies des de les 10:00h a les 13:00h. La Marta ens comenta que, amb aquests trobades, intenten fomentar ‘‘un horari estructurat, un espai de convivència amb activitats grupals’’.
‘’Aquestes activitats, a vegades, assenyala ella, fomenten bona cohesió entre el col.lectiu. Un cas, per exemple, és el d’una noia de 15 anys, que abans venia a l’esplai, i ara exerceix de voluntària dins del grup.
Amb els jocs i les dinàmiques grupals AMQM vol donar eines als nens i nenes que els permitin aprendre habilitats i estratègies per a treballar en equip, ajudant-los, d’aquesta manera, en el seu desenvolupament futur.