Quis autem velum iure reprehe nderit. Lorem ipsum dolor sit nulla or narjusto laoreet onse ctetur adipisci.
L’associació Amics del Moviment Quart Món Catalunya ens hem adreçat al Síndic de Greuges de Barcelona per denunciar la situació en què es troben 22 famílies que viuen assentaments informals a la ciutat i que, durant l’últim any, han patit processos de desallotjament que tenen en comú la participació activa de l’Ajuntament de Barcelona com a part executora.
Es tracta de famílies que van arribar a Barcelona fa més de vint anys i que, malgrat que els seus fills i filles han nascut i estan escolaritzats a la ciutat, desconeixen el que representa disposar d’un habitatge estable i segur. De les 22 famílies afectades, 15 s’han unit per presentar una queixa al Síndic de Greuges de Barcelona i exposar la seva situació. La quinzena de famílies representen 30 persones adultes i 24 infants i adolescents.
Des d’Amics del Moviment Quart Món lamentem que l’Ajuntament de Barcelona hagi intervingut en els processos de desallotjament de totes aquestes famílies, tant si la propietat del terreny dels solars és pública com si es tracta de sòl privat. Durant l’últim any hem comprovat com el consistori ha accelerat els processos de desallotjament mitjançant procediments contenciosos administratius, al·legant que les famílies viuen en infrahabitatges que no reuneixen les condicions de seguretat per viure.
“És el mateix Ajuntament qui ordena i accelera els desallotjaments. Els seus informes defineixen com a infrahabitatge els solars i les naus on vivim i diuen que el desallotjament es fa per a la nostra seguretat. En realitat, cada desallotjament ens deixa en una situació de major inseguretat”, afirmen les mateixes famílies a la carta que han fet arribar al Síndic de Greuges i que compta amb el suport d’Amics del Moviment Quart Món.
Aquest procediment contenciós administratiu significa que les famílies no saben que seran desallotjades fins el mateix moment en què la Guàrdia Urbana es presenta a l’espai per efectuar el desallotjament i, per tant, no hi ha hagut opció d’informar-se sobre el seu cas a la Ciutat de la Justícia, accedir a un advocat/ada d’ofici i a tenir un procediment judicial en el qual poder-se defensar, així com tampoc han tingut temps de recollir les seves pertinences i buscar un altre espai on viure. “Aquests procediments deixen les famílies afectades en una posició d’inseguretat i, en certa manera, són contradictoris amb el seguiment i suport social que des de l’Ajuntament de Barcelona es dona a aquestes famílies específicament pel fet de viure en infrahabitatges”, afirma la presidenta d’Amics del Moviment Quart Món, Gemma Antón.
A la carta que han adreçat al Síndic de Greuges de Barcelona, les famílies afectades demanen que no s’accelerin els processos de desallotjament per motius d’infrahabitatge, tenir informació sobre els processos per poder accedir a un advocat i defensar els seus drets, i suport per accedir a un lloc estable on viure, entre d’altres.
Al juliol del 2021, el Síndic de Greuges de Catalunya va instar l’Ajuntament de Barcelona a resoldre la problemàtica dels assentaments de la ciutat on també viuen infants i a lluitar contra la seva exclusió residencial. Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, a la ciutat viuen 865 persones en solars, fàbriques desocupades i locals amb dinàmica d’assentaments, de les quals almenys 200 són infants i joves menors d’edat.
Més informació: