Quis autem velum iure reprehe nderit. Lorem ipsum dolor sit nulla or narjusto laoreet onse ctetur adipisci.
Obrir un nou espai de reforç escolar, posar en marxa un grup de dones, formar-nos en límits, canviar de seu social… Us expliquem 8 històries de canvi que hem viscut durant el 2017.
(Si també voleu mirar les xifres més destacades, podeu clicar aquí!)
Començar la setmana fent deures.
Sabíeu que a Barcelona hi ha un grup de nens i nenes per als quals el dilluns és el seu dia preferit de la setmana?
A Amics del Quart Món tenim molta sort perquè els coneixem i sabem que la seva il·lusió té a veure amb el nostre grup de reforç escolar. El vam engegar el gener del 2017 al barri de la Verneda i la Pau perquè les famílies dels infants ens van demanar un cop de mà per fer els deures i gràcies al suport d’un grup de veïns i veïnes del barri i de la parròquia del Santíssim Sacrament.
Dona… un pas endavant!
Juntes som més fortes perquè compartim experiències i coneixement, ens auto-organitzem i ens apoderem. Amb aquest punt de partida hem format un grup de dones durant el 2017. Ha estat un espai per a 7 dones que han pogut aprendre i ensenyar i que han reforçat la seva autoimatge i els vincles entre elles. Els tallers s’han complementat amb un espai perquè els infants petits puguin jugar mentre les dones hi participen i s’han portat a terme gràcies al premi La Filadora per a iniciatives socials de barri.
Ens hem format en límits.
Com a entitat de voluntariat, creiem que la formació dels voluntaris i voluntàries és clau per poder portar a terme la nostra tasca. Per això, a finals d’abril del 2017, l’equip que participa a l’activitat de reforç escolar va fer una formació sobre límits per treballar amb els infants i joves.
El taller ens va servir per establir pautes i reorganitzar l’espai segons les diferents edats i necessitats dels menors.
Moltes gràcies a l’Anna Gimo, mestra d’educació especial, per organitzar la sessió; va ser tot un èxit!
Dimensionar la realitat per poder-la abordar.
Conscients de que el treball amb altres entitats millora l’acompanyament a les famílies i optimitza recursos, durant el 2017 ens hem coordinat amb una quinzena de serveis i centres educatius. Aquest any, també hem participat al recompte que organitza la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar, de la qual formem part. L’acció va ser al maig i ens va permetre saber que a Barcelona 1.026 persones dormen al carrer, 2.006 ho fan en centres públics i privats i 443 viuen en assentaments.
De la Riera d’Arbúcies a Viladrau, hem gaudit del lleure!
Des de que la nostra entitat es va posar en marxa l’any 1998, hem fet servir el lleure com a eina per a la inclusió social i, encara avui, és un pilar de la nostra acció. El 2017 han funcionat dos grups d’esplai i un grup de joves i hem consolidat les activitats de lleure i respir en família. A principis de juny, 85 pares, mares, infants i voluntaris i voluntàries vam anar de barbacoa a la Riera d’Arbúcies, a Sant Feliu de Buixalleu. Uns dies després, 35 menors i 16 adults vam pujar de nou a l’autocar per passar tres dies de colònies a Viladrau.
Una nova pàgina web per arribar a més gent.
Sabeu que mai havíem tingut una pàgina web que expliqués en detall què fem i que permetés col·laborar a la gent? L’estiu del 2017 vam decidir posar fil a l’agulla i abans d’acabar l’any ja la teníem. Estem molt felices perquè és una eina que ens acosta i ens permetrà arribar a més persones.
Nens i nenes més conscients dels seus drets.
L’any 2016, vam entrar a formar part d’una xarxa d’entitats impulsada per la fundació Educo per treballar temes d’infància des d’una perspectiva de drets. Això ens ha suposat el finançament necessari per ampliar i consolidar activitats però, sobretot, ens ha aportat canvis en la nostra manera de fer.
El 2017 hem treballat els drets i els deures de la infància i hem fomentat la seva participació. A l’activitat de reforç, per exemple, cada nen i nena es proposa un objectiu personal i hem creat una bústia de suggeriments d’activitats.
Un nou local obert al barri.
Un dels fets més importants que ha viscut la nostra entitat durant el 2017 ha estat haver de canviar de seu social. Al setembre ja teníem tot guardat en caixes i a l’octubre ens vam traslladar. Diuen que els canvis generen oportunitats i així ha estat! Voluntariat, famílies que acompanyem i persones amigues i col·laboradores s’han implicat moltíssim en aquesta nova etapa, que ens ha portat del Poblenou al Clot. El 24 de novembre vam fer la inauguració amb una jornada de portes obertes en la qual van participar voluntaris antics i actuals, famílies, socis i sòcies de l’entitat i veïns i veïnes del barri. Gràcies per la benvinguda!